vrijdag 3 juni 2016

Haverkoeken


100 gram haver(mout)
120 bloem of - havermeel - amandelmeel - boekweitmeel etc.
80 gram suiker
snufje zout
2 eieren
100 gram boter of roomboter
1 zakje vanille suiker
Afgestreken eetlepel bakpoeder
150 gram gewelde rozijnen
Handje pure chocolade stukjes

Voeg de boter, snufje zout en de suiker bij elkaar en meng dit goed tot de suiker een beetje opgelost is in de boter. Dan kan het ei erdoorheen gemengd worden. Daarna kan de bloem - meel en de haver(mout) er doorheen. Hou een handje haver over om er als laatst nog op te doen. Ik heb 60 gram bloem en 60 gram havermeel gebruikt.
* Havermeel is heel makkelijk te maken. Je doet wat haver(mout) in een blender of je gebruikt een staafmixer en mix het tot het poeder is, klaar! 
Als laatst roer je de rozijnen en het chocola erdoor en dan is de mix klaar. Met 2 natte eetlepels kan je het beslag op een bakplaat met pakpapier verdelen in gelijke ronde vormen. Laat er wel genoeg ruimte tussen de koekjes want ze worden groter. Als laatst doe je de overgebleven haver(mout) boven op de koeken, deze kan je ook een beetje opbakken voor je ze erop doet. Dan kunnen ze in een oven van 190 graden voor 20-25 minuten. Mijn koeken hadden ongeveer een diameter van 5-7 cm en waren 1 cm dik. Het kan dus verschillen als het formaat anders is.

PS: Je kunt de koeken gezond maakt door geen bloem te gebruiken maar een gezondere vorm hiervan. Ook kan je het suiker vervangen door honing, de boter door kokosolie en de chocola weg laten, of je moet een hoog percentage aan pure chocola gebruiken. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten